‘MaasMuziekMarathon wordt geweldig feest van 24 uur’

De muzikanten van MaasMuziek en hun dirigent Henk Zwijgers gaan vrijdag 22 en zaterdag 23 juni met de MaasMuziekMarathon een uitzonderlijk pittige uitdaging aan. In De Drie Lelies zullen de muzikanten onder aanvoering van hun dirigent 24 uur achtereen musiceren.
Doel van deze grote inspanning is geld bijeen te brengen voor de aanschaf van nieuw instrumentarium. De aftrap van de Marathon wordt vrijdag 22 juni om 19.00 uur gegeven door wethouder Arie Mol. Henk Zwijgers opperde het plan om een Marathon te organiseren. Dit idee werd volmondig met een ‘ja’ door bestuur en leden omarmd.

Veel vrijwilligers
Coördinator en aanspreekpunt van de muziekmarathon is saxofonist Sanne van der Hooft. ”Heel veel vrijwilligers geven fantastische ondersteuning. Met een groepje van zes tot acht man werken we er gemiddeld tien uur per week aan. Wij hebben veel geluk dat we binnen de vereniging veel vrijwilligers hebben.”

Volledig orkest
MaasMuziek is een bloeiende vereniging met een groeiende jeugdafdeling. In totaal telt MaasMuziek zo’n honderd leden. ”Wij zijn een mooi volledig orkest”, licht Sanne toe, die samen met haar moeder, oma, tantes en nichtjes in het orkest speelt. ”Muziek is in onze familie ‘echt een vrouwending’.”

Nieuwe leden
Uiteraard zijn er bij MaasMuziek ook groepjes die iets zwakker bedeeld zijn. ”Daar proberen we nieuwe leden voor te vinden. Op facebook en campagnes zijn we altijd actief.” Belangrijk voor MaasMuziek is het jaarlijkse scholenproject. ”Vanuit dat project werven we jaarlijks tussen de vijf tot tien leerlingen. Super mooi. Om die groei te ondersteunen hebben wij meer instrumenten nodig.”

Hopen op bezoek
Met de Marathon hoopt MaasMuziek 25.000 euro bijeen te vergaren. Wanneer op 22 juni het startsein is gegeven speelt het orkest elk uur 55 minuten en neemt het steeds 5 minuten pauze. ”We zitten met een enorm orkest op het podium en iedereen doet mee. Er zijn muzikanten die een paar uurtjes moeten werken of eerder moeten stoppen, maar in principe is het de bedoeling dat wij de hele nacht met het volledige orkest spelen.” Daarom hopen de muzikanten op veel bezoek. ”Een volle zaal geeft ons de energie om door te gaan. Zeker aan het einde van de zaterdag zal het erg zwaar zijn.”

Afsluiting
MaasMuziek sluit de Marathon zaterdag van 18.00 tot 19.00 uur af met een spetterend concert met een medley van Kensington muziek. En wordt de cheque uitgereikt met het opgehaalde bedrag.

Sponsors gezocht
Naast de Muziekmarathon worden diverse activiteiten georganiseerd zoals speurtocht voor kinderen en het vervangen van dirigent Henk Zwijgers, dus met de dirigeerstok in de hand voor het orkest gaan staan en de muzikanten aan te voeren. ”Samen met het publiek willen we er een mooi feest van maken.” Er zijn bedrijven aangeschreven om te sponsoren, maar er worden ook kleinere sponsors gezocht. Aanmelden voor sponsoring: muziekmarathon@maasmuziek.nl.

(Tekst: Sieka Romeijn-Hedmann)
Bron: Kompas Hoeksche Waard