Over ons

MaasMuziek is op 1 september 1994 officieel opgericht onder de naam Muziekvereniging Binnenmaas. Inmiddels voert de vereniging alweer geruime tijd de naam ‘MaasMuziek’. Kort, bondig en zeer toepasselijk want de dorpskernen Maasdam en Puttershoek liggen tussen de rivier de Oude Maas en het meer Binnenmaas.

De vereniging is ontstaan uit een fusie tussen de toen 93 jarige oude muziekvereniging Harmonie uit Puttershoek en de 75 jarige muziekvereniging Wilhelmina uit Maasdam. Gelet op het oprichtingsjaar 1901 van Harmonie uit Puttershoek, bestaat de vereniging dus eigenlijk al ruim 120 jaar!

De basis van de vereniging vormt het harmonieorkest. Voor de leerlingen die net beginnen heeft de vereniging een opstaporkest en voor de (meer) gevorderde leerlingen het opleidingsorkest en een slagwerkgroep. De vereniging verzorgt, met behulp van het inhuren van professionele leerkrachten, zelf haar opleidingen.

De vereniging heeft jaarlijks tal van muzikale en niet-muzikale activiteiten. MaasMuziek laat bij diverse gelegenheden van zich horen zoals bijvoorbeeld Koningsdag en bij de intocht van Sinterklaas. Veel van de leerlingen doen mee met het solistenconcours en voor de zomervakantie zijn alle afdelingen van de vereniging een zaterdag te vinden bij het plaatselijke verzorgingshuis om de bewoners daar een fijne muzikale dag te bezorgen.  Naast deze muzikale activiteiten worden ook andere activiteiten georganiseerd zoals de jaarlijkse barbecue, een High Tea en het kamp en sinterklaasfeest voor de jeugd.

Een jaarlijks hoogtepunt was het concert in Alcazar. MaasMuziek en Alcazar hadden een samenwerking die al bestond sinds 1997. In 1997 werd voor de eerste keer ‘Binnenmaas in Concert’ georganiseerd in Alcazar te Puttershoek. Dit bleek zo’n succes dat er nog maar liefst 5 keer een ‘Binnenmaas In Concert’ plaatsvond. Tijdens deze concerten werd er met bekende landelijke artiesten zoals o.a. Marco Bakker, Ernst Daniël Smid, Henk Poort, Donna Lynton en Jan Vayne samengewerkt. Ook veel regionale artiesten kregen tijdens deze concerten de kans zich voor een groot publiek te presenteren. In 2002 werd de ‘Binnenmaas In Concert’-reeks opgevolgd door de (kerst)concertreeks Kortavonden in samenwerking met de Culturele Kring Hoeksche Waard. (Kortavonden is een Hoeksche Waardse uitdrukking die betekend dat men tijdens de lange donkere winteravonden bij elkaar op visite ging om nieuwtjes uit te wisselen.  Naast het orkest van MaasMuziek waren er tijdens deze concerten een verteller en diverse andere muzikale ensembles die een optreden verzorgden). 

Na MaasMuziek on Stage in 2010 was MaasMuziek in 2015 weer terug in Alcazar met een jubileumconcert in navolging van het ‘Binnenmaas in Concert’ concept, dat daarna jaarlijs werd voortgezet onder de naam ‘MaasMuziek presents’. Met de sluiting van Alcazar in 2021 moest worden gezocht naar een nieuwe locatie en sinds 2022 worden deze concerten gegeven in sporthal Duyvesteyn in Maasdam.

Daarnaast wordt graag de samenwerking met andere orkesten gezocht en wordt ook regelmatig door het harmonieorkest meegedaan aan festivals om zo aan het niveau te blijven werken. Zo werden tijdens deelnames aan het Eiland IJsselmonde Festival meerdere successen behaald, zo ook met het Hoeksche Waard Festival. MaasMuziek heeft in 2001 en 2005 zelfs de felbegeerde Hoeksche Waardse wisselbeker weten te winnen. Daarnaast doet het harmonieorkest in principe één keer in de 3 jaar mee aan een landelijk concours en komt uit in de 2de divisie.